Ceremoni på Marmal.

Tunga dagar

"Kenneth var den absolut bästa soldat jag någonsin jobbat med, Han är också en av dem finaste människor jag någonsin träffat. Det tycker jag folk ska få veta. Jag hade offrat mig för honom när som helst" Säger Kenneths rumskamrat och nära vän när jag frågar honom hur det känns och om jag får nämna detta i bloggen. "Om någon opponerar sig mot att du skriver om honom och händelsen så hänvisa till mig" säger han. "Han dog görandes det han älskade att göra. En tröst om än en klen sådan."

Det har varit några tunga dagar av sorg här på Camp Northern Lights, med dödsfall och två allvarligt skadade soldater. Alpha plutonen har gjort ett fint arbete med att hedra sin stupade kamrat. Jag tycker så oerhört synd om dem. Tanken på hur Kenneths anhöriga hemma i sverige känner sig skrämmer mig. Det är det sista jag vill utsätta mina anhöriga för. Jag trivs med detta jobb, men känner att tiden som är kvar gärna får gå snabbt så mina anhöriga kan få andas ut. Det blir nu mer påtaligt vad man utsätter dem för där hemma.

Det som hände den dagen är väl också allmänt känt vid det här laget. Min pluton hamnade under kraftig beskjutning av "Small arms fire och RPG´s". Ett par gånger smattrade det obehaligt nära runt våra huvuden. Vilket ännu en gång fick en att göra sig mindre än vad som egentligen är fysiskt möjligt. När det skjöts som mest så stack inte mycket mer än mina ögon och automarkarbin upp ur stridsluckorna. Det kändes viktigt att hela tiden ha observation då det för en stund kändes som att fienden inte var många meter från vagnen.

Men vi löste ut striden på ett bra sätt tycker jag och när vi visste att Alphaplutonen var på väg för att hjälpa till så kändes det väldigt tryggt. Men dem kom aldrig fram.
Jag hörde i min telehjälm någon av dem skrika "IED IED IED!"..."VI ÄR I STRID!". Varpå vi direkt drog oss ur vår strid och åkte så fort vi kunde till dem för att understödja där istället.

Där hjälpte vi till att säkra området runt dem för att underlätta omhändertagandet av de skadade soldaterna som omhändertogs av sjukvårdspersonal i en av våra vagnar. Jag och min stf.gruppchef tog ned de amerikanska sjkvårdshelikoptrarna vid två tillfällen för att transportera Kenneth och hans sårade förare. Jag stog precis bredvid sjukvårspersonalen när man lastade in Kenneth i helikoptern.

Jag tänkte att jag skulle tacka Kenneth att dem kom för att hjälpa oss och ge några krya på sig ord. Men ändrade mig när jag såg att han inte skulle vara mottaglig för några sådana ord. Jag skulle kanske ha gjort det ändå...

Basker av...

Vila i frid Soldat.

Våra tankar går till dina efterlevande.

 

Kommentarer

 • 2010-10-20 skrev Lars Johansson

  Jag tycker att det är synd att du inte nämner att Kenneth - och också du - var en av de utländska angriparna som den afghanska befrielserörelsen bekämpar för att uppnå sitt nationella oberoende. Vem har störst rätt till Afghanistan, svenska legosoldater eller afghanska motståndsmän? Det är viktigt att i Sverige öka stödet till den afghanska befrielsekampen och kräva att de svenska soldaterna tas hem omedelbart, innan de begår fler krigsförbrytelser och innan ännu fler dör en lika meningslös död som Kenneth.

 • 2010-10-21 skrev Joel Thungren

  Legosoldater och krigsförbrytelser. Du vet inte vad du pratar om Lars, du bara svamlar.

 • 2010-10-21 skrev Fredrik

  Lars Johansson sök hjälp inom psykiatrin innan det blir för jobbigt för dig.

 • 2010-10-21 skrev Max

  Att Lars Johansson fick frisedel hörs ju långa vägar. Dags att reda ut begreppen nu virrpanna?

 • 2010-10-21 skrev Christopher

  Lars, jag har bara två ord åt dig: väx upp.

 • 2010-10-21 skrev henke

  Lars Johansson är inte på riktigt. Om han nu är det hoppas jag att han är ordentligt inlåst med ett gäng vitrockar.
  Joel, ni har vårt fulla stöd. Fortsätt med ert fantastiska arbete den sista tiden som är kvar nu så kanske vi ses på någon mission i framtiden.
  Stay safe!

 • 2010-10-21 skrev Anna

  Ni gör ett kanonjobb! Jag vet hur det känns att sitta hemma och vara orolig. Har mitt hjärta där nere. Men jag vet att det han gör är guld värt.

 • 2010-10-21 skrev Jakob FS12/13, FS18

  Hej Joel,
  Vet efter att följt din blogg att du inte tar Lars påhopp personligt och vet hur osant det är. Vill tacka dig för att du gett mig möjlighet att följa mina bröder och systrar på nära håll. Går inte en dag utan att mitt hjärta längtar tillbaka till sagornas land och hjältarnas hemvist.

  Se till att komma hem, med kropp och själ. Har du vägarna förbi bjuder jag mer än gärna på öl åt em vapenbroder.
  Hemåt det bär.....

 • 2010-10-21 skrev Trinelin

  Vackra ord, men sorgliga! Var radda om er dar nere och kom hem snart Joel!

 • 2010-10-21 skrev Zarah Rodriguez

  Ni gör ett fantastiskt jobb därnere, och jag är otroligt stolt över er och över det ni åstadkommer. Stay alert, och kom hem helskinnad! MVH Zarah

 • 2010-10-21 skrev Andreas

  Fortsätt med samma glöd i erat arbete där nere. Gör vad ni måste för att komma hem.
  Vila i frid Kenneth!

 • 2010-10-21 skrev Sebastian

  Beklagar sorgen. Trots att det inte är någon jag känner eller att jag över huvudtaget inte känner någon alls i Afghanistan just nu så känner jag en stor sorg för senaste veckans händelser. Låt inte detta påverka erat arbete negativt nu, och kämpa på. Ni har många svenskar och troligtvis afghaner som stöttar och uppskattar erat arbete.

  Stay safe!

 • 2010-10-21 skrev Niclas Svensson

  Om det är någon gång jag känner stolthet över att vara svensk så är det när jag ser er göra det tyngsta, jobbigaste och farligaste yrket. Er vilja att frivilligt utsätta er för risker för att andra ska få en bättre vardag är fantastisk. Fortsätta göra ett bra jobb, ni har mitt fulla stöd och min yttersta respekt.

  Var försiktiga om er.
  Vila i frid Kenneth.

 • 2010-10-22 skrev Samael

  Först av allt, mina kondoleanser till familj och vänner till den stupade, samt till hans kamrater.

  Sekundärt en liten undring. När jag först läste om det skedda, reagerade jag en smula på varför patria och galten använts som understöd till CV90.

  Dessa två är ju klenare beväpnade och bepansrade än CV90 vagnen. Dessutom blev ju CV90 plutonen understöd till understödet. Ni kunde alltså ta er ur striden på egen hand.

  Jag vill inte peka finger eller så, undrar bara om det är någonting jag missat här som förklarar detta.

 • 2010-10-22 skrev Micke Svensson

  Till Lars Johansson:
  Du verkar ha en total snedvriden människosyn.
  Att människor mördas, inte får ha tillgång till internet, inte få gå i skolan och ska acceptera dödsstraff osv, är någonting som får stå för dig. Ovan nämnda är just vad som skett och kommer att återupptas om Sverige lämnar Afghanistan. Dina uttalanden hör hemma långt ifrån verkligheten och jag tycker att du ska söka hjälp eller till någon grupp som är för tortyr och dylikt.

 • 2010-10-23 skrev alex

  Jag håller med Samel det var lite förvånande... kommer det en rapport som man kan läsa, eller förklaringar??

 • 2010-10-24 skrev Runa!

  Det ni gör där nere är stort Joel vet att du inte tar åt dig av allt skitsnack och fortsätt med bloggandet. Gärna fler inlägg om du hinner med det.
  Syns snart.

 • 2010-10-25 skrev Alexander

  Lars seriöst! Kontrollera fakta innan du yttrar dig.

  Fortsätt med det goda arbete ni gör där borta, var rädd om er.

 • 2010-10-26 skrev Anonym

  Jag kan inte läsa någonting om det sorgliga som hänt Kenneth utan att börja gråta. Samtidigt vet jag att det ni gör, gör ni av en anledning och jag ser verkligen upp till er som är där nere och fortsätter att kämpa.

  Ni är otroligt duktiga, glöm inte det.
  Var starka och fortsätt göra det arbete ni gör.

  /Linn

 • 2011-04-15 skrev Johan

  Lars Johansson!

  Har du missat något av vad som skett i världen den senaste tio åren?
  Hört talas om Al-Qaida? Usama bin Laden? Talibanerna?
  Om inte, kan jag upplysa dig över en kaffestund. Eller så kan du åka ner till Afghanistan och göra talibanerna sällskap i en grotta där deras och dina medeltida värderingar hör hemma.

  All heder till de svenska soldaterna som gör ett storartat jobb. Ni är fantastiska.
  Basker av!

blog comments powered by Disqus