Medaljceremoni vid Armémuseum. Foto: Anders Lindell

Medaljceremoni vid Armémuseum

Jag har skrivit det förut, att missionen slutar först efter medaljceremonin på Armémuseum. Idag står vi här, iförda uniformen för sista gången, uppställda och redo att lämna FS 18-tiden bakom oss. Det är en vacker och solig dag i Stockholm där många anhöriga har samlats för att visa sitt stöd och sin lättnad över att insatstiden är över för just deras son, dotter, bror, syster, pappa eller mamma. 

Personligen fick jag ta emot medaljen av generallöjtnant Anders Lindström, men också Göransson och Grundevik delade ut medaljer under den dryga halvtimmeslånga medaljeringen. Håkan Jevrell talade kort om vikten av det politiska stödet och att de internationella insatserna måste ha grundmurat stöd hos både anhöriga och politiker. Från politiskt håll kan jag tycka att det finns avsevärt mer att göra - att gå från ord till handling i framför allt långsiktiga inriktningsbeslut är av största vikt.

Våra saknade vänner och kollegor Johan och Gunnar hedrades med en överflygning av JAS 39 Gripen i formationen "saknad kamrat" där ett av flygplanen symboliskt lämnar formeringen. Det var ett starkt ögonblick.

Du läser just nu mitt sista inlägg på bloggen Fredssoldater. Det har varit ett givande och intressant uppdrag att vara skribent åt Armémuseum och jag hoppas att läsningen har svarat på några av dina frågor från insatsområdet men samtidigt väckt nya - att reflektera över och diskutera med andra.

Jag vill rikta ett stort tack till alla läsare och för att just du har hittat hit. Nu tar jag av mig uniformen och återgår till det civila livet. 

Daniel Jansson

 

Kommentarer

 • 2010-06-05 skrev Olle Guldstrand

  Tack Daniel för dina kommentarer och berättelser. Det har varit intressant! Från en gammal "FN-yxa" mellan 1968-1980 med många missioner bakom sig.

 • 2010-06-05 skrev Paps

  Tack för intressant och tankeväckande läsning. Det har varit både fina bilder och trevliga inlägg. Välkommen hem till det civila livet! Snyggt jobbat!

 • 2010-06-06 skrev Alex

  Daniel, tack sa mycket for en jattebra blogg. Det har varit valdigt intressant och larorikt lasning. Lycka till med allt framover.

 • 2010-06-06 skrev Malin Österlind

  Fint bloggat och fotat, välkomna hem!

 • 2010-06-07 skrev Britt-Marie

  Tack för din blogg Daniel, jag har följt den under hela insatstiden! Du har skrivit intressant och trevligt och det har varit roligt att läsa vad ni har gjort, sett genom dina ögon.
  Jag önskar dej lycka till i framtiden!
  /Britt-Marie, skyttesoldatmamma BQ FS18

 • 2010-06-18 skrev Anna

  Daniel; TACK för att du låtit oss följa med till Afghanistan! Vad händer nu?

  Själv befinner jag mig i norra Kenya och genomför en MFS som berör utveckling bland pastorala samhällen!

  Ta hand om dig!
  Kram Anna (IKK-04)

 • 2010-12-29 skrev På arme museet

  Vilken fin blogg jag såg dinna lilla utställning av vad du har haft åp dig. Vilka snygga kläder!!!! Haha´hah! Hoppas allt går bra och lycka till... Hahahah
  Tack,
  På arme museet (Fan va tråkigt)

blog comments powered by Disqus