Storslagen lunchplats. Observera våra fordon till höger i bilden.

Lunch i bergen

Ibland händer det att vi får tid över till annat än patruller. Idag passar vi på att kombinera ett skolbesök i närområdet med en tripp upp i bergen som ligger någon dryg mil söder om campen. Vädret är behagligt molnigt och miljön växlar fort från platt ökenlandskap till spetsiga berg, grönska och slingrande undermåligt byggda grusvägar. På bara 40 minuter befinner vi oss i en miljö vi inte kunde föreställa oss skulle finnas så nära – utsikten är magnifik och de smala bergspassen är nätt och jämt tillräckligt breda för våra Toyota-fordon.

Vi har fått i uppgift av geodata-enheten att klassificera vägens beskaffenhet och signalisten Joel använder en mobil dator kopplad till bilens GPS för att registrera framkomlighet, vägtyp och misstänkt farliga punkter i terrängen. En väg kan antingen vara grön, gul eller röd, bestå av olika underlag och besitta olika egenskaper beroende på väder och årstid. Alla geografiska data vi samlar in under våra patrulluppdrag registreras i en gemensam databas och ligger sedan till underlag inför kommande uppdrag, kartutskrifter eller planeringar. Det är ett viktigt och omfattande arbete som hela tiden hjälper oss att ha en aktuell lägesuppfattning kring operationsområdets topografi.

Vi stannar i en dalgång och äter lunch. Vi hade gärna fortsatt ännu längre upp i bergen för att utforska närmiljön men tiden börjar bli knapp och vår planerade ankomsttid till campen ligger bara tre timmar bort – innan dess skall vi besöka en skola och följa upp en samverkan vi gjort tidigare och jag beslutar att vända tillbaka mot det platta ökenlandskapet efter en lunchrast på drygt en timme. Det har varit en trevlig dag där vi kombinerat en underrättelseuppgift med en mysig lunch i bergen. Hoppas vi har tillfälle att återkomma igen och hinna utforska ännu mer av den storslagna afghanska naturen på nära håll.

 

Kommentarer

  • 2010-04-11 skrev Jeeny

    Wow! Det ser helt otroligt vackert ut.

  • 2010-05-06 skrev Erik Lindeblad

    Hej soldat! angenämt! hur är det att vara fredsoldat? har du sätt hotell rwanda? Grymt bra film som jag kan rekomendera! Men jag kan säga dig att jag ska ta lumpen snart och det ska bli otroligt roligt! ha det bra! soldat ut!
    ps jag är bra på att äta mat

blog comments powered by Disqus