Sundsvall hösten 2009 (använder gamla bilder då kameran blev kvar i Afghanistan)

Leave

Befinner mig i Sverige och Sundsvall på en såkallad "Leave". Vilket är oerhört skönt. Efter mycket jobbande i ett sandfärgat, varmt och skitigt Afghanistan så är det väldigt välkommet med några lediga dagar i ett grönt, rent och svalt Sverige.

Ett stort plus med dessa enorma kontraster landen emellan är att man uppskattar dem små sakerna i sitt liv här hemma så mycket mer. Överlag så känns det som att man tar motgångar i det civila lättare än vad man gör innan en mission. Man gnäller inte lika mycket. Det finns alltid människor som har det värre. Dem flesta har det sämre än oss svenskar känns det som.

Att bara kunna gå utanför dörren utan att bli attackerad utav en stekande sol, (eller arga män med kalashnikovs) Alla härliga dofter som vårt vackra land ger från sig. Nyslaget gräs, skog, blommor och andra växter. Och den underbara doften man känner när hösten närmar sig. Eller att bara stå vid sommarstugesjön, höra vattnet lugnt och mjukt rulla in mot sandstranden och samtidigt beskåda den storslagna naturen, den påtagliga stillheten. Det enda ljud utöver vattnet som hörs är storlommens dova kvällssång, och möjligtvis den sprakande brasan man sitter och värmer sig vid.

Det är inte heller helt fel att kunna ta en sväng på stan dagtid utan stridsutrustning och titta på tjejer utan burqa och konstatera att det är svårt att hitta vackrare tjejer än våra svenska flickor. Det är något jag har konstaterat många gånger tidigare efter att ha kommit hem från ett varmare land.

Efter en sommarmission blir hösten i sverige så mycket mer välkommen helt plötsligt. Jag tyckte innan missionen att det skulle bli lite tråkigt att missa den svenska sommaren. Men nu är jag mycket nöjd med att få komma hem till ett svalt höst/vinter sverige.

En till sak jag tänk på, jag tror inte jag kommer tycka det är speciellt segt med en 10-12 timmars arbetsdag på mitt civila jobb efter det här. Inte till en början iallafall.

Om några dagar åker jag tillbaka till Afghanistan och fortsätter min mission där. Då har det förhoppningsvis blivit lite mildare väder där. Jag skulle bli glad om temperaturen inte överstiger +35 på dagarna. Hur som helst så ska det ändå bli kul att komma tillbaka dit. Man saknar ändå stället på nått vis. Mycket tack vare en mycket väl fungerande pluton skulle jag tro. Jag jobbar med ett gäng riktigt riktigt bra soldater. Mina pluton och kompanichefer ska ha "cred" för att dem gör ett riktigt bra jobb. Ni är uppskattade hos oss vanliga soldater.

Nu ska jag passa på att ladda upp ett par videoklipp när jag har tillgång till ett snabbt internet. Så ni får en liten närmare titt på hur det är att färdas i ett stridsfordon 90.

 

Kommentarer

 • 2010-09-03 skrev Eva-Sofi

  Hej Joel
  Här kommer en hälsning från Armemuseum. Dina ord och bilder gör museibesöket väldigt aktuellt. Bloggen finns på en stor skärm i utställningen Fredssoldater. Allt här är således inte gammal historia utan det händer också nu. Det är på riktigt. Tack för att du bloggar åt oss och gör vår utställning bättre. Eva-Sofi Ernstell, museichef

 • 2010-09-09 skrev Lars Johansson

  Armémuseets bloggare skriver så här: "Det är inte heller helt fel att kunna ta en sväng på stan dagtid utan stridsutrustning och titta på tjejer utan burqa och konstatera att det är svårt att hitta vackrare tjejer än våra svenska flickor. Det är något jag har konstaterat många gånger tidigare efter att ha kommit hem från ett varmare land." På det svarar museichefen: "Tack för att du bloggar åt oss".

 • 2010-09-11 skrev Peter Sjöberg

  Hej, jättebra blogg som är bra för alla oss som undrar vad som försigårndär nere och vad insatsen egentligen handlar om!

  Sen vill jag inte vara petig men jag föreslår att du kikar på den här: http://www.studentlitteratur.se/o.o.i.s/5017

  Keep up the goodwill job!

 • 2010-09-11 skrev Joel Thungren

  Till Lars: Anser du att det är konstigt om en vanlig svensk soldat tycker det är trevligt att titta på våra fina svenska flickor de få dagars ledighet vi har i landet?

  Till och med du bör förstå att museichefen tackar för helheten i det jag skriver i ALLA mina inlägg, inte åt just detta civila hängivande jag beskrev om under min "Leave". I min värld är det inte fult att titta på vackra flickor, vare sig jag har uniform eller civila kläder på mig.

  Till Peter: tack för tipset, jag vet med mig att det blir fel med just dessa ord då och då. Jag ska försöka bättra mig. Men hoppas att det går att läsa det jag skriver ändå.

 • 2010-10-20 skrev Martin

  Joel! Du bra!

blog comments powered by Disqus