ANA soldat

Forward Operation Base

Idag hade vi lite olika uppgifter planerade. Halva plutonen skulle jobba förmiddagen, andra halvan eftermiddagen. Men våra ursprungliga planer verkar sällan bli av. Det slutade med att vi fick information från ANP(Afghan National Police), att det byggdes IED (Impovised explosive device) av insurgenter i en närliggande by idag. Det skulle stoppas så fort som möjligt.

Eftersom vi är här för att understödja ANA och ANP så är det dem som lägger upp planerna vid uppkomna situationer och andra planerade aktioner. Dem ansåg sig iallafall behöva hela vår pluton som understöd när de framryckte till byn för att söka igenom den efter Insurgenter och deras hemmagjorda bomber.

Vi åkte med och när vi kommer fram till utkanten av byn så gör ANP(Afghan National Police) avsittning och börjar promenera in i byn med ANA (Afghan National Army) bakom sig i sina pickups som är fyllda med soldater. Och bakom dem fanns vi och deras tyska mentorer. Ganska kort efter deras påbörjade intåg mot byn så öppnar helt plötligt en ANA soldat eld vid sidan av vår vagn. Han skjuter rätt ut över ett fält bort mot en liten träddunge, varpå någon annan också öppnar eld, fast framåt mot byn under framryckningen. Dem verkade inte skjuta på något särskillt. Vi vet inte om de bara testskjuter sina vapen eller om de är ett sätt att varna byborna att nu kommer vi eller om de har något annat syfte med skjutandet. Det är iallafall ganska förvirrande när det helt plötsligt börjar skjutas omkring oss och vi inte ser något.

Under tiden ANP och ANA söker igenom byn så står vi för omkringförsvaret med våra vagnar. Vi stoppar även in och utpasserande ur byn. Några förbipasserande människor som valde att tåga rätt över fälten uppger att de åkte buss mot sin hemby men den hade stannat långt tidigare för den chauffören vägrade åka in i detta område, då han ansåg det vara för farligt. Så de stackars människorna fick promenera hem istället.

När ANA och ANP ansåg sig vara klar med sin uppgift så åkte vi tillbaka till FOB (Forward Operation Base) och utspisade middag i form av MRE (Meals ready to eat). Det är mat jag fått från några amerikanska soldater. Deras är rätt mycket godare än vår "norgepåse", det kan ha att göra med att dem proppar de full med godsaker. Senare på kvällen fick vi order för morgondagen och gjorde oss färdiga för att sova och stå vaktpost.