Två gurkbitar och bilden skulle kunna vara tagen på vilket spa som helst.

En övning i att överlera

Afghanistan kan vara oerhört vackert med dramatiska vyer och starka kontraster. Det kan också vara ren och skär gegga. Att Afghanistan till stor del består av ökenlandskap har jag klart för mig och idag kommer påminnelsen om att leran aldrig är längre bort än vattnet. Vi tillbringar flera timmar på skjutbanan med färdighetsträning och inskjutning. Det är kallt. Stela händer utan känsel, middag ur grönpåse, riktigt blött regn som tränger in i den icke impregnerade uniformen och vapen som får eldavbrott mellan varje magasin. Det kan låta jobbigt, men ingen i min grupp visar upp några sura miner – det är mycket bra stämning trots dåliga yttre omständigheter.

Vårt rum är fyllt med leriga kläder, stridsvästar, vapen och mörkerkikare som förhoppningsvis hinner torka inför morgondagens vård. Vi börjar tidigt på morgonen och kommer att hålla på fram till middagen med underhåll av utrustning och vagnar.

Halsen och läpparna är torra av all lera men övningarna har ändå gett oss mycket nyttig erfarenhet – det kan inte bli mycket värre vädermässigt än så här vilket är skönt att ha med sig. Jag hinner ringa ett kort samtal till min flickvän på den gemensamma telefonen i korridoren innan jag somnar.

 

Kommentarer

 • 2010-01-04 skrev Fredrik Hallgren

  Och vilket celebert besök ni fick:) Kram på dig så länge!

 • 2010-01-04 skrev Malin Larsson

  Den där gemensamma telefonen i korridoren tycker jag väldigt mycket om:)

  Puss min kärlek.

 • 2010-01-06 skrev Anita

  Ja du Daniel, vilken kille du är!Många tallanger. Du kan ju rent av bli författare när du kommer hem. Så intressant läsning.Skulle ha skickat hälsningar tidigare, men det har varit lite mycket här hemma. God fortsättning gubben och var rädd om dig! Kramar från Svärmor

 • 2010-01-21 skrev Antonia i 9d

  Jätte häftigt att läsa det du skriver! Är as coolt att vi kan få följa din vardag där nere, härfifrån Sverige!
  Tycker din blogg borde uppmärksammas mera för den är ju lixom så speciell!
  Lycka till!

 • 2010-01-21 skrev Emilia T 9e

  Hej daniel
  din blogg är jätte intressant att läsa och det slår mig hur chockerande verkligheten kan vara. Man läser och ser så mycket på Tv och i tidningar men det känns inte så verkligt då som det gör nu.
  Det känns spännande att läsa och du beskriver bra och bilderna är fina :)

  Ha de bra och lycka till
  Emilia

 • 2010-01-21 skrev Miriam T 9e

  Jag tycker att det är underbart att ni fredssoldater är där nere och att få läsa om den annorlunda tillvaron ni lever i. För oss låter er vardag, en som denna, helt obigripbar. Vi här i Sverige klagar på skolmaten och ni är i Afghanistan och äter ur en grönpåse. Denna text är så genuin och verklig! Men det som träffar mig mest är att ni inte gör det här för er skull utan för fred. Och allt detta gör ni utan sura miner.
  All lycka och glädje till dig och alla andra fredssoldater!!

blog comments powered by Disqus