Jag tar farväl av plutonen innan min sista ledighet. Samtidigt påbörjas den största operationen för svenska enheter någonsin i norra Afghanistan. Foto: Henrik Eskilsson, PAO

14 dygn av hjältemod

Den 15 april åkte jag på min andra och sista ledighet. Samtidigt lämnade övriga plutonen och andra finsk-svenska enheter Camp Northen Lights för att understödja tyska enheter i en stor operation i Baghlan öster om Mazar-e-Sharif. Vi vet att det finns flera hundra motståndsmän i området och jag påtalar för mina kollegor att de skall vara försiktiga där ute. Kramarna avlöser varandra under de få minuter som vagnarna står marschfärdiga på flaggplanen. Ta det lugnt därute, vi ses om tre veckor.

För mig återstår att packa det sista och sedan invänta transporten mot Marmal och flygplatsen. Det skall bli skönt att komma hem, men givetvis hade jag velat vara med på den operation som kom att bli en stor prövning för de svensk-finska enheterna.

Idag, den 29 april är de svenska enheterna tillbaka på campen igen. Av de rapporter som jag mottagit direkt av mina kollegor har jag börjat förstå vidden av den operation som krävde fem tyskars liv och skadade ytterligare fyra allvarligt. Svenska enheter har spelat en avgörande roll i omhändertagandet av skadare, de har agerat kraftfullt och förhindrat ytterligare dödsfall mot tyska, finska, svenska och afghanska soldater. De svenska medicinska enheterna har opererat och räddat livet på skadade soldater under fältmässiga förhållanden och jag kan inte annat än känna lättnat och stolthet inför de svåra uppgifter mina kollegor ställts inför och som de har klarat av att lösa på ett mycket professionellt sätt. Under sina 14 dygn i fält har de utsatts för direktriktad eld, hemmagjorda bomber, indirekt eld och beskjutning med raketgevär. De har lyckats pressa tillbaka de motståndsmän som under lång tid terroriserat lokalbefolkningen med utpressningar, mord och hot om våld.

Området Baghlan är för tillfället en säkrare plats för lokalbefolkningen att vistas på än för några veckor sedan och tyskarna påbörjar nu nästa fas i strategin – att hålla området och finnas stationerade med egna och lokala säkerhetsstyrkor i syfte att undvika ett återtagande av kriminella och religiöst övertygade motståndsmän.

Det återstår bara en vecka av min ledighet och jag skall försöka ta tillvara på tiden som är kvar i Sverige så gott det går, även fast jag mentalt redan är på väg tillbaka till insatsområdet.

Bra jobbat, jag är stolt över er.

 

Kommentarer

 • 2010-05-02 skrev FS17

  Ni gör ett strålande jobb där nere!! Kan inte vara stoltare över er, håll skärpan uppe ända in i "mål". Var rädd om er...

 • 2010-05-06 skrev Adam

  Hej,
  du skriver mycket om att de svenska styrkorna hjälper till att omhändeta de skadade tyska soldaterna, jag undrar vad svenskarnas huvuduppgift är i kriget?

 • 2010-05-06 skrev Daniel Jansson

  Hej Adam,
  under inlägget "Dags att börja jobba" beskriver jag vad svenskarnas uppgift är i Afghanistan.

  Ha en bra dag!

blog comments powered by Disqus